pre loader

logo.png

 

 

1-4 September 2021

CHALLENGE CUP 

Challenge Cup 2020

Terschelling.png

Tom Hopman CHALLENGE Cup

FIRST Challenge AFTER Brexit

Van 2 t/m 5 september wordt de 20ste editie  
IJMUIDEN - LOWESTOFT  & LOWESOFT - IJMUIDEN  georganiseerd.

Het is een feit, Engeland is uit de EU gestapt. Daarom wordt dit jaar de FIRST Challenge Cup AFTER Brexit gevaren. De Challenge Cup is toegankelijk voor zowel wedstrijd- als toerzeilers, want alle jachten die voldoen aan de veiligheidvereisten en groter dan 28 ft zijn kunnen inschrijven. Dat betekent dat zowel jachten met als zonder meetbrief maar ook Multi-hulls en klassiekers kunnen deelnemen.

De basis van de Cup is grenzen verleggen, zoutwater, wind en zeilen. Vanaf 7 deelnemers worden er specifieke klassen/cups georganiseerd: Multi-hull, Shorthanded, Klassieke jachten etc. Op basis van deze "7 deelnemers regel" kunnen ook andere categorieën worden gedefinieerd, bijvoorbeeld merkgerelateerd.

De bekende “Maiden Trophy” is voor de snelste deelnemer die voor het eerst de Noordzee bedwingt en zijn er de "First Liner Awards" voor de etappe Nederland-Engeland en de etappe Engeland-Nederland.

Alle deelnemers starten op handicap in relatie tot de windverwachting en de te zeilen tijd. Hiermee beogen we dat alle deelnemers binnen een tijdslot van 1 a 2 uur in Lowestoft finishen waardoor er een groots en gezamenlijk onthaal kan plaatsvinden. Tevens vergroot deze manier van starten voor de wedstrijdzeilers het competitie element, omdat nu letterlijk de jacht op de voorgangers ingezet kan worden. Wij gaan ervan uit dat er dit jaar nieuwe persoonlijke records gezet gaan worden! Een bijkomend voordeel van deze manier van starten en dus ook finishen in Lowestoft, is dat de effecten van de sterke stroom bij de Engelse kust zoveel mogelijk worden genivelleerd. En dat is eerlijker!

Het evenement blijft, zoals de naam Challenge Cup al doet vermoeden, grensverleggend voor alle categorieën deelnemers. De Challenge Cup is met 2 x 100 miles offshore zeilen een dubbele 24 uurs race en het gezelligste lange afstandszeilevenement van Nederland naar Engeland. En wordt gevaren onder auspiciën van de RNSYC en in samenwerking met de International Yacht Club Amsterdam 

Naast een stevig stuk zeilen is gezelligheid uiteraard een onlosmakelijk element van de Challenge Cup!!

 

 

 

ACHTERGROND INFO

Het evenement heeft de naam The Challenge Cup gekregen omdat het ieder jaar toch weer een serieuze uitdaging is voor bemanning en boot om in een relatief kort tijdsbestek op en neer naar Engeland te zeilen. In 1997 is The Challenge Cup voor het eerst georganiseerd. Meteen  verschenen er 43 jachten aan de start in IJmuiden. Daarna is de belangstelling voor deelname aan de Cup gebleven.

The Challenge Cup bestaat uit 2 trajecten; van Nederland naar Lowestoft aan de oostkust van Engeland en weer terug. De te varen afstand is ca 100 a 120 mijl per traject hetgeen neerkomt op een echte prestatietocht omdat er afhankelijk van schip, bemanning, teamspirit en wind bijna een dubbele 24 uurs race wordt gevaren. Daarnaast zorgt ook de Noordzee voor de nodige verrassingen. 

Tevens is het evenement bedoeld om zoetwaterzeilers uit te dagen het zout op te zoeken en weer eens even echt geen land meer in zicht te hebben. Daarnaast willen we zeilers die nog niet eerder zijn overgestoken naar Engeland aanmoedigen het ruime sop te kiezen. Voor de schippers die voor het eerst de Noordzee bedwingen is er een aparte prijs: The Maiden Trofee.

Inmiddels is The Challenge Cup een van de grootste en meest spraakmakende oversteken van Nederland naar Engeland. Afgelopen jaren verschenen er jaarlijks gemiddeld 45 jachten aan de start. Hetgeen overeenkomt met zo'n 200 tot 300 zeilers. 

De onlosmakelijk combinatie van een 4-daagse serieuze wedstrijd gecombineerd met mooie prijzen en heel veel gezelligheid, maakt The Challenge Cup tot een evenement dat op uw wedstrijdkalender thuishoort.

Om iedere zeiler in de gelegenheid te stellen aan de Challenge Cup deel te nemen is er voor ongemeten jachten en minder ervaren zeilers een tourklasse. 


Programma

 

Woensdag 

10.00 uur - 12.00 aanmelden bij Regatta Office  
12.00 uur Sluiting Regatta Office en aanvang Skippersbriefing 
12.30 uur Uitvaren jachten 
15.00 uur eerste start. Verschillende categorieën op handicap

Donderdag  
Aankomst jachten in Lowestoft 
15.00 Happy Hour 
20.00 Buffet in The Royal Norfolk & Suffolk Yachtclub 
22.00 Voorlopige uitslagen eerste etappe 

Vrijdag  
12.00 Skippersbriefing 
13.00 Uitvaren van schepen
14.55 Start klassenindeling onder voorbehoud (zie wedstrijdbepalingen)

Zaterdag  
Aankomst schepen Seaport Marina
17.00 Happy Hour - prijsuitreiking

 

supporters

logo IYCA.jpgHogoort Logo met Calibri Text.jpgcapetown site.png LAND6035 Logo Dual Brand Terlouw_FC.jpg 

tbfr-logo_800px.jpglogo-Progenion-nl.png Druktemaker.png vveens blondje.png  Aaldering.png  logo_marina_seaport_ijmuiden_2_2_1.pngLogo basisversie met tagline.png

 NLIJV LOGO kleur (2).png Cameraland.pngHorse-energy.nl (1).png   TheFixableswit_op_grijs3-e1551177618425 2.pngSchmeding 1.png.jpg mooi weer.png Die Jongens.png Amsterdam Marina.png